Onze waarden

Capting stelt de mens en het milieu centraal. Kleding die je koopt moet jou een goed gevoel geven.

Wij verkopen alleen kleding die gecertificeerd is met betrekking tot, milieubewust produceren, eerlijke handel en waarbij het gebruik van biologische grondstoffen wordt nagestreefd. Wij vinden het belangrijk dat de telers van de grondstoffen, de textiel producenten en kleermakers respectvol worden behandeld en betaald, maar ook dat zij in een veilige omgeving kunnen werken. In de productieketen wordt het milieu zo minimaal mogelijk belast. Elk kledingstuk heeft een eigen verhaal.

In onze winkels, bieden we alleen kleding aan van merken, die het zelfde doel nastreven.

  • Mensen: Iedereen in de keten van het gehele productieproces wordt met respect behandeld. Geen kinderarbeid er zijn eerlijke lonen en goede werkomstandigheden
  • Milieu: Tijdens het productie proces wordt het milieu minimaal belast. (verf, afval).
  • Maatschappij: het maken van keuzes waarbij is nagedacht over de impact op mens en milieu. In onze bedrijfsvoering van onze winkels worden deze overwegingen ook meegenomen.Onze missie

Eerlijke kleding aanbieden, zodat jij als consument het verschil kan maken, door te kiezen, voor "fair fashion", zonder dat dit saai, duf of duur hoeft te zijn. Tevens vertellen wij je graag het verhaal achter "eerlijke" kleding.

Wij verkopen goede milieuvriendelijke producten die zorgen voor een bewustere levensstijl hier en verder weg.

De wereld veranderen kan niet alleen. Door samen te werken en elkaar te informeren over de impact van keuzes die we maken kunnen we samen verder komen. De maatschappelijke bijdrage is voor ons belangrijker dan de grootste winstmarge.Vragen over Capting

Cindy

06-3474-8584

Info@capting.nl


Duurzaam en circulair doen we samen

Duurzaam en circulair denken gaat de hele wereld over. Nederland en Capting kunnen de aarde niet in zijn eentje veranderen. Daarom is het goed om te weten dat er al flinke stappen worden gezet op weg naar een nieuwe, meer duurzame economie. Deze afspraken zijn vastgelegd in de Sustainable Development Goals. Hierin wordt gestreefd naar de halvering van de wereldwijde voedselverspilling, duurzame productie en consumptiepatronen, armoedebestrijding, betere mensenrechten, duurzaam gebruik van natuurlijk kapitaal en uiteraard afvalreductie, waaronder de bestrijding van zwerfvuil op zee, de zogenaamde ‘plastic soup’.

Capting wil op haar wijze hier een bijdrage aan leveren. Daarom verkopen wij kleding van biologische oorsprong of van gerecyclede materialen.

De context van fashion en kleding in samenhang met duurzaamheid.

Fast fashion, alles draait om snelheid en het laag houden van kosten voor de consument, zodat nieuwe collecties zo vaak goedkoop mogelijk in de winkelstraat kunnen worden aangeboden. Deze oorzaak-en-gevolg relatie resulteert in een schadelijke en onrechtmatige keten die direct van invloed is op het milieu en miljoenen mensen. Want iemand of iets betaald de prijs voor onze goedkope producten! Denken we sustainable en circulair, dan is de overstap naar Slow Fashion een logische stap.

Bij Capting vind je tal van merken die kwalitatief goede en tijdloze collecties voeren.

Een paar voorbeelden.....

Watervervuiling is een van de belangrijkste consequenties van de cyclus van fast fashion, omdat er gedurende het gehele productieproces grote hoeveelheden water nodig zijn van de verwerking van grondstoffen tot de productie van textiel. Tel daarbij de half miljoen microvezels op die in het water terecht komen en die schadelijk zijn voor het lokale onderwaterleven. Het Climate Works Report 2018 toonde aan dat de wereldwijde mode-industrie in 2015 79 miljard kubieke meter water gebruikte, dat is meer dan het gebruik voor de wereldwijde productie van elektriciteit.

De mode industrie vormt een reële dreiging van watertekort in landen die katoen verbouwen. Bijvoorbeeld voor de productie van een gewone jeans is ongeveer 1800 liter water nodig. Denk dan aan het water dat nodig is om het katoen te laten groeien, het produceren van vezels, het wassen en kleuren van je spijkerbroek. In het kleuringsproces worden vaak synthetische (chemische) verfstoffen gebruikt, die zeer giftig zijn voor fabrieksarbeiders en de waterwegen vervuilen.

Naast de watervervuiling, is er ook sprake van een hoge mate van wereldwijde CO2 verspreiding als je in de gehele keten denkt. Grondstoffen worden in het ene land verbouwd, in een ander land verwerkt en in verschillende andere landen tot eind product verwerkt alvorens ze worden verkocht. Dit proces stoot enorme hoeveelheden CO2 uit.

Capting houdt rekening met haar impact op het milieu.

Productie

Met lage kosten in gedachten, is de keuze voor productie meestal in arme ontwikkelingslanden, waar er weinig regelgeving is en fabrieken met elkaar concurreren. Dit heeft een steeds lagere productiekost tot gevolg (race to the bottom) en het arbeidsvolume voor werknemers verhoogt. Worden de werkomstandigheden vaak gevaarlijk, inhumaan de lonen zijn hierdoor vanzelfsprekend laag.

Katoenboeren in landen als India worden gedwongen hun akkers in te zaaien met genetisch gemodificeerde katoenzaden en met pesticiden te besproeien om hun gewassen te beschermen, maar wie beschermt de boeren? Sommige van de gebruikte chemicaliën zijn zelfs verboden in het Westen. Conventionele katoengewassen zijn 's werelds grootste verbruikers van pesticiden. Ze vormen 24% van alle insecticiden en 11% van alle pesticiden wereldwijd, met negatieve gevolgen voor bodem en water en de gezondheid van de boeren. Biologisch katoen wordt daarentegen gekweekt zonder het gebruik van dergelijke chemicaliën. Om de biologische status te verkrijgen, is biologisch katoen namelijk gegroeid uit niet-generiek gemodificeerde zaden. Boeren gebruiken natuurlijkere methoden zoals compost, vruchtwisseling, dek gewassen en wieden met de hand of machine. Dit resulteert in een betere bodemkwaliteit, verbeterde biodiversiteit en is veel minder schadelijk voor het milieu en de boer als geheel.

Afval

In Amerika blijkt dat slechts ongeveer 1% van de kleding ooit wordt gerecycled. De rest wordt verbrand, op stortplaatsen gestort of naar ontwikkelingslanden afgevoerd om in bulk te worden verkocht en daarmee de lokale industrie te vernietigen. Zelfs wanneer je ze doneert aan een goed doel, blijkt dat slechts 10% van die kleding uiteindelijk wordt verkocht. De rest zal hetzelfde deprimerende lot hebben. Hoe anders is het in Nederland?

Maak het verschil

Blijf jij kiezen voor Fast Fashion of denk je erover na, en maak je de keuze voor Slow Fashion? Nu je ons hebt ontdekt, heb je in elk geval een keuze, de keuze is aan jou!

Capting is de naam van onze winkel, wij verkopen dames en heren kleding waarbij respect voor de mens, het milieu en de maatschappij centraal staan. Wij laten zien dat duurzame mode voor hem en haar, niet saai, duf of duur hoeft te zijn.

Ben jij opzoek naar "eerlijke" modieuze kleding? Wij dagen je uit om onze winkel te bezoeken of te shoppen in onze webshop.

Wil je meer weten over sustainable (duurzame) kleding en wie wij zijn, kom dan naar onze winkel, wij informeren je graag.

Onze fysieke winkel bevindt zich in het centrumgebied van Hoensbroek. Bij ons kun jij op je gemak winkelen en je auto gratis voor de deur parkeren. Wij heten je van harte welkom.

Winkel jij liever op "afwijkende" openingstijden? Wij openen graag onze deuren voor jou en/of je vrienden op afspraak.

Groet Cindy en Roy.